Účastníci kongresu budú diskutovať o zdravotnom stave populácie seniorov

24.04.2013 Prešov

Prešov 24. apríla (TASR) – Polyfarmácia v geriatrii je hlavnou témou 12. Slovenského geriatrického kongresu, ktorý sa dnes začína v Prešove. Trojdňové vedecké podujatie, na ktoré organizátori pozvali takmer 200 odborníkov zo Slovenska, Českej republiky a Nemecka, sa koná v rámci 41. Reimanových dní. Desiatky prednášok, diskusných blokov a prezentácií výskumov sa budú venovať poznatkom, ktoré sa týkajú racionálnej liečby pacientov vo vekovej kategórii nad 65 rokov.
Prezident Slovenskej gerontologickej a geriatrickej spoločnosti (SGGS) Zoltán Mikeš konštatoval, že podobne ako vo svete aj na Slovensku počet starých ľudí narastá, preto nemôže byť spoločnosti ľahostajné, v akom stave sa táto populácia nachádza.
„V súčasnosti generácia ľudí starších ako 65 rokov spotrebuje 50 percent nákladov, ktoré sa vydávajú na zdravotníctvo. Žiaľ, tieto náklady na Slovensku sú menšie ako v iných vyspelých krajinách,“ uviedol Mikeš.
Vysvetlil, že túto generáciu zo zdravotného hľadiska charakterizuje takzvaná polymorbidita, to znamená, že ľudia trpia viacerými ochoreniami súčasne.
„Ochorenie výrazne zhoršuje kvalitu života takéhoto pacienta. Cieľom geriatrie je dosahovať zlepšenie zdravotného stavu starších ľudí, aby ten človek bol schopný postarať sa o seba, prípadne bol ešte prínosom pre spoločnosť,“ tvrdí prezident SGGS.
Účastníci kongresu sa oboznámia aj s výsledkami štúdie, ktorá porovnávala zdravotný stav seniorov v Bratislave a na vidieku. Rovnako sa budú venovať aj porovnávaniu sebestačnosti dôchodcov žijúcich v domovoch sociálnej starostlivosti a v domácom prostredí.
V trojdňovom programe sa odborníci budú venovať napríklad liečbe kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, hypertenzie, inkontinencie moču, rehabilitácii, ale aj komunikácii a farmakoterapiám.
„Je známe, že lekár lieči, ale ošetrovateľ zlepšuje kvalitu života. Ošetrovateľstvo je súčasť geriatrickej medicíny, a preto na tomto kongrese venujeme primeraný priestor aj tejto oblasti,“ doplnil prednosta Kliniky geriatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove František Németh.
Odborné podujatie organizujú Slovenská gerontologická a geriatrická spoločnosť, FNsP J. A. Reimana v Prešove, Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Fakulta zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity a Spolok lekárov v Prešove.
 

Vyberte región